Sinds 2020 werk ik met duurzame diamanten, oftewel lab-grown diamanten in mijn atelier.
Wat is een lab-grown diamant?
Een lab-grown diamant, wordt ook wel een synthetische diamant genoemd. Diamanten worden in de natuur gevonden en een lab-grown diamant wordt in een laboratorium geproduceerd. Deze diamanten zijn chemisch, fysisch en optisch identiek aan natuurlijke diamanten, maar ze worden gecreëerd door menselijke technologie. Het proces van het maken van een synthetische diamant omvat het repliceren van de extreme hitte en druk die nodig zijn om diamanten in de aarde te vormen.
De voordelen van een lab grown diamant
Lab-grown diamanten bieden verschillende voordelen die ze een aantrekkelijke keuze maken voor zowel dames ringen als heren ringen.
- Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid
Natuurlijke diamanten veroorzaken aanzienlijke landschaps- en milieuschade door mijnactiviteiten, zoals ontbossing en bodemerosie. Lab-grown diamanten worden in gecontroleerde omgevingen geproduceerd en hebben hierdoor minder impact. Hoewel de productie veel energie verbruikt, wordt steeds meer gebruik gemaakt van zonne-energie. Dit maakt lab-grown diamanten gemiddeld gezien een veel duurzamere keuze.
- Ethisch verantwoord
Een van de meest overtuigende redenen om te kiezen voor lab-grown diamanten is dat ze ethisch verantwoord zijn. Lab-grown diamanten zijn vrij van mijnbouw, waardoor ze ook vrij zijn van enige ethische zorg.
- Betaalbaarheid
Lab-grown diamanten zijn aanzienlijk goedkoper dan hun natuurlijke tegenhangers. Dit komt doordat de productie van synthetische diamanten in een laboratorium minder kosten met zich meebrengt dan het delven, transporteren en verwerken van natuurlijke diamanten. Dit betekent dat je voor dezelfde prijs een grotere of hogere kwaliteit diamant kunt krijgen voor bijvoorbeeld een trouwring. Ook kun je ervoor kiezen om simpelweg te besparen op je aankoop.
- Kwaliteit en zuiverheid
Lab-grown diamanten zijn qua chemische en fysische eigenschappen identiek aan natuurlijke diamanten. Ze worden geproduceerd onder gecontroleerde omstandigheden, wat resulteert in stenen met minder onzuiverheden en defecten. Dit betekent dat lab-grown diamanten vaak helderder en zuiverder zijn dan natuurlijke diamanten, wat hun esthetische waarde verhoogt.
- Innovatieve en technologische voortgang
Het kiezen voor lab-grown diamanten betekent ook dat je bijdraagt aan én profiteert van innovatieve technologieën. De diamantindustrie evolueert, en de technologieën die worden gebruikt om lab-grown diamanten te creëren, worden steeds geavanceerder. Dit resulteert niet alleen in betere en mooiere diamanten, maar het ondersteunt ook de ontwikkeling van andere technologische innovaties en toepassingen.
Hoe worden lab-grown diamanten gemaakt?
Lab-grown diamanten worden geproduceerd met behulp van twee hoofdmethoden: High Pressure High Temperature (HPHT) en Chemical Vapor Deposition (CVD).
HPHT: Dit proces bootst de natuurlijke omstandigheden na waarin diamanten diep in de aardkorst worden gevormd, met hoge druk en hoge temperatuur.
CVD: Hierbij wordt een diamantzaadje geplaatst in een kamer gevuld met koolstofhoudend gas. Het gas wordt geïoniseerd, waardoor koolstofatomen zich afzetten op het zaadje en laag voor laag een diamant vormen.
Beide methoden resulteren in synthetische diamanten die qua structuur en samenstelling identiek zijn aan natuurlijke diamanten.
Hoe onderscheiden lab-grown diamanten zich van natuurlijke diamanten?
Op het eerste gezicht zijn lab-grown diamanten en natuurlijke diamanten bijna onmogelijk te onderscheiden. Beide typen diamanten hebben dezelfde chemische samenstelling en kristalstructuur. Het verschil ligt in hun oorsprong: natuurlijke diamanten worden gevormd in de aardkorst over miljarden jaren, terwijl lab-grown diamanten in slechts enkele weken of maanden in een laboratorium worden gemaakt.
Gemologische laboratoria kunnen onderscheid maken tussen de twee door specifieke tests en analyses, zoals spectroscopie. Dit proces maakt het mogelijk om een synthetische diamant te herkennen. Om het verschil te kunnen zien is zeer speciale apparatuur nodig. Dit betekent dat het met het blote oog of een loep onmogelijk is om het verschil te zien.
Hoe wordt een diamant beoordeeld?
Carat (karaat): het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat. Eén karaat weegt 0,2 gram en is onderverdeeld in 100 punten. Je kan in mijn atelier diamanten verkrijgen van 0.01ct tot meer dan 5ct.
Color (kleur): De meeste diamanten zijn kleurloos tot licht geelachtig. De kleurscore van de lab-grown diamanten bevindt zich tussen D (exellent white) tot K (thinted white+)
Clarity (zuiverheid): Al de diamanten dragen sporen van hun groeigeschiedenis. De lab-grown diamanten zijn verkrijgbaar van LC (Loupe Clean) tot SI2 (Small Inclusions).
Cut (maaksel): Van cruciaal belang voor de schoonheid van de diamant is de manier waarop hij geslepen is. Het maaksel wordt volgens drie parameter bepaald (proporties – afwerking – symmetrie). Voor elke parameter gelden vier kwaliteitsnormen (excellent – very good – good – fair)
De lab-grown diamanten van meer dan 0.30ct zijn gecertificeerd en bevatten een laser inscriptie van IGI (International Gemmological Institute).
Waarom kiezen voor een lab-grown diamant?
Lab-grown diamanten bieden een modern alternatief voor traditionele mijnbouw diamanten, met voordelen die variëren van milieuvriendelijkheid en ethische productie tot kostenefficiëntie en hoge kwaliteit. Door te kiezen voor een lab-grown diamant, maak je een bewuste keuze voor duurzaamheid en ethiek zonder in te leveren op schoonheid en luxe. Of je nu op zoek bent naar een verlovingsring, een speciaal cadeau, of een prachtig sieraad voor jezelf, lab-grown diamanten zijn een slimme en verantwoorde keuze.
Interesse ? Neem dan eens een kijkje in mijn shop. Of maak een afspraak en laat je eigen unieke juweel met een lab-grown diamant maken in het atelier van Ana Edelsmid.